• 首頁 | 園林新聞 | 規劃設計 | 工程 | 植物 | 科技 | 教育 | 法制 | 風景旅游 | 園林城市 | 世界園林 | 風景園林師 | 花木資訊 | 人居環境 | 園林論壇 | 園林博客

    BOX盒子實踐景觀| 時代南灣二期

    http://www.www.fn335.com 2019-08-01 來源:BOX盒子實踐景觀事務所 作者: 發表評論(0)

      “空間不是作為一種消極靜止的存在,而是把它看作一種生動的力量”

      Space is not a negative static existence, but a vivid force.

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期


      ▼Site/場地

      項目位于廣東佛山三水區西南街道西河路北側,東鄰北江明珠,南面可望北江一線江景,北江岸邊是三水南港碼頭,沒有大型建筑物遮擋,將來項目可以一覽整個北江江景。

      The project is located on the north side of Xihe Road, southwest street, Sanshui District, Foshan City, Guangdong Province. It is adjacent to Beijiang Pearl in the east, the Beijiang River in the south, and the Sanshui Nangang Port on the bank of the Beijiang River. There is no large building blockage. In the future, the project can view the entire Beijiang River. .

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      ▼Nanwan Phase I Project Review/南灣一期項目回顧

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      在時代南灣一期景觀設計邏輯的基礎上,如何進一步提升產品力?如何最大化為業主提供價值?現有商業街尺度下如何做好市政界面到商鋪的過渡和人流導入,也作為展示期間對外展示街面?如何做好主入口前場到后場過渡,提升業主自豪感與舒適的歸家體驗?如何協調展示區動線與大區動線,展示最優社區配套的同時也作為永久社區景觀? 帶著這些問題,box團隊與甲方一同探討、研究和碰撞給出了答案。最終在雙方默契配合下以最高完成度將設計落地。

      On the basis of the landscape design logic of the first phase of the South Bay, how to further enhance the product strength? How to maximize the value of the owner? How to make the transition from the municipal interface to the shop and the introduction of people flow at the existing commercial street scale, and also show the street as a show during the exhibition? How to make the transition from the front entrance to the backcourt of the main entrance, and enhance the owner's pride and comfortable homecoming experience? How to coordinate the display area and the regional dynamic line, show the best community support and also serve as a permanent community landscape? With these questions, the box team discussed and researched and collided with Party A to give the answer. In the end, with the tacit cooperation between the two parties, the design will be put to the highest degree of completion.

      ▼Project aerial view/項目鳥瞰圖

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      項目為時代中國景觀標準化灰色現代產品線的詮釋,以折線,非對稱形式為主,展示區采用圍板進行圍合,利用植物組團來弱化邊界,同時減少大區施工過程中對展示區景觀體驗的影響。景觀體驗區及休息平臺盡可能考慮作為交付區來永久使用,避免二次拆建帶來的浪費。

      The project is in grey modern style, with fold lines and asymmetrical forms. The display area is surrounded by coamings, which use plant groups to weaken the boundaries and reduce the impact on the landscape experience of the exhibition area during the construction of the area. The landscape experience area and the rest platform should be considered as a delivery area for permanent use as much as possible to avoid waste caused by secondary demolition.

      ▼Landscape moving lines/景觀動線

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      ▼Front space/前場空間

      社區主入口前場空間左側高大的精神堡壘,昭示性強;簡潔干凈的鋪裝和簡單純粹的植物層次,營造寬敞大氣的空間體驗;中央水景干脆利落的線條,無多余裝飾,經過反復推敲精準的比例和尺度,讓整個設計傳達出厚重感和整體性;在對外展示方面,向外傾斜的造型結合主題雕塑和霧噴裝置,更令其成為整個場地的視線焦點。

      The spiritual fortress on the left side of the front entrance of the community main entrance is highly indicative; simple and clean pavement and simple and pure plant level create a spacious and atmospheric space experience; the central waterscape has crisp and clean lines, no extra decoration, after repeated scrutiny Accurate proportions and scales make the whole design convey a sense of weight and integrity; in terms of external display, the outwardly inclined shape combined with the theme sculpture and fog spray device makes it the focus of the entire site.

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      ▼Commercial street/商業街

      商業街鋪裝主要由兩種不同顏色的石材相互交錯鋪砌而成,非對稱的鋪裝形式令場地空間構圖更具張力感;動線和林下休息空間與形式完美融合,更具有韻律感和節奏感。

      Commercial street paving is mainly made up of two different colors of stone intertwined. The asymmetric paving form makes the space composition of the site more tension-like; the moving line and the rest space under the forest are perfectly integrated with the form, which is more rhythmic and sense of rhythm.

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      ▼Landscape axis/中軸景觀

      經門樓進入園區后,是整個園區的中心軸線,由草坪和列植樹組成的林蔭道,整個空間給歸家業主帶來了舒適體驗。

      After entering the park through the gate building, it is the central axis of the entire park. The avenues consisting of lawns and tree plantings allow the entire space scale to give the homeowners a comfortable experience.

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      ▼Clover Island/幸運島

      兒童活動區以“幸運島”為主題,為了滿足不同年齡段的兒童,將場地劃分為多個不同板塊,不同區域之間保留足夠的安全距離,為孩子提供安全的初級探索性體驗空間。

      The children's activity area is based on the theme of “Clover Island”. In order to meet children of different ages, the site is divided into several different sections, and sufficient safety distances are reserved between different areas to provide a safe primary exploratory experience space for children.

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      ▼Fitness club/健身會所

      在原有單一的泳池模塊上規劃休閑會所供用戶休閑健身,拓展多元項目,豐富小區休閑文娛活動的同時,在視線上也與泳池相互呼應。

      On the original single pool module, the leisure club is planned for users to relax and expand, to expand multi-projects, to enrich the community leisure and entertainment activities, and to echo the swimming pool on the line of sight.

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      ▼Pool module/泳池模塊

      簡潔干凈的泳池空間,搭配熱帶棕櫚和常綠地被,純凈清爽;對泳池的邊緣地帶進行視線管理,以連續綠植將西側施工界面屏蔽。

      Simple and clean pool space, with tropical palms and evergreen quilts, pure and refreshing; line of sight management on the edge of the pool, with continuous green plants to shield the west side of the construction interface.

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

    空間非靜止的存在,而是生動的力量 | 時代南灣二期

      Name | 項目名稱:

      Ocean Times | 時代南灣

      Location | 項目地點:

      SanShui, FoShan | 佛山三水

      Client | 項目業主:

      TIMES CHINA | 時代中國

      Date | 完成時間:

      2018.10

      Landscape Cost | 景觀造價:

      600 元 / ㎡

      Concept Design | 主案設計:

      Wilson  劉樣多 Kun  賴志昆  | BOX Studio  盒子實踐

      Cooperative Design | 協作設計:

      Tony 駱濤  Mark 林俊健  Drew 楊達  Da 孫永達  | BOX Studio  盒子實踐

      Construction Design | 技術深化設計:

      Tao 李海滔 Yun 鐘秀云 De 高建德  Li 陳曉麗  Yu 羅瑜 Adela 林思嫻| BOX Studio  盒子實踐

      Architectural Design | 建筑設計單位:

      Guangdong Shunjian Planning and Design Institute Co.,Ltd /廣東順建規劃設計研究院有限公司

      Interior Design |室內設計單位:

      RAD Ltd. Research Architecture Design

      Sculpture design unit |雕塑設計單位:

      CPCART/品辰公共藝術

      Photography Team |攝影團隊:

      Ben 羅志宗

      Special thanks|特別鳴謝:

      TIMES Design & Research Center/時代中國 設計研發中心

    分享到:
    編輯:王月
    有關    的新聞
    更多評論網友評論 (已有0位網友發表了看法)
    • ·凡本網注明“www.www.fn335.com”或“本網”的所有作品,版權均屬于中國風景園林網,
    • ·未經本網書面授權不得轉載、摘編或利用其它方式使用上述作品。
    • ·已經本網授權使用作品的,應在授權范圍內使用,并注明“來源:中國風景園林網”或"來源:www.www.fn335.com/"
    • ·違反上述聲明者,本網將追究其相關法律責任。
    最新評論:
    企業服務

    熱點排行

      熱門博文

      論壇熱帖

    ?

    中國風景園林網版權所有 COPYRIGHT RESERVED 2007-2017 WWW.www.fn335.com

    Tube.TV.